Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Η Ελένη του Ευριπίδη σε κωμικογράφημα


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στο τμήμα Γ1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, οι δημιουργοί του κόμικ «Η Ελένη του Ευριπίδη σε κωμικογράφημα» επεχείρησαν μια ελκυστική και απολαυστική προσέγγιση της γνωστής τραγωδίας, η οποία διδάσκεται στη Γ΄ Γυμνασίου. Τη διασκευή του έργου ανέλαβαν οι μαθήτριες Ανδριανή Καλαμπόγια και Κατερίνα Ζιάννη, ενώ κατά τη διάρκεια των προβών είχε οριστεί ομάδα σκηνοθετών, σκηνογράφων, ενδυματολόγων και φωτογράφων, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών.
Οι μαθητές αξιοποίησαν το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει στην τραγωδία «Ελένη» και προσάρμοσαν τη σάτιρα της εποχής στο νεανικό χιούμορ. Σκοπός –αλλά και αποτέλεσμα– της παρούσης διδακτικής προσέγγισης υπήρξε η δημιουργική αξιοποίηση της φαντασίας των μαθητών και των ταλέντων τους, η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την υποκριτική, η συνειδητοποίηση ότι το διδασκόμενο κείμενο προορίζεται για δραματουργία και η κατανόησή του με ένα βιωματικό τρόπο.
Την επιμέλεια του υλικού ανέλαβε η διδάσκουσα εκπαιδευτικός του μαθήματος, κ. Έλλη Σιαπανίδου, ενώ η τελική φωτογράφιση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας υπό τον κ. Περικλή Γιαννουλάτο.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί αυτοέκδοση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και τα έξοδα καλύφθηκαν από το ταμείο του τμήματος Γ1 Γυμνασίου και τη Σχολική Εφημερίδα «Στη Διαπασών».  Μπορείτε να το βρείτε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας, αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν αντίτυπα σε δημόσιους φορείς της Πρέβεζας, καθώς και σε όλα τα Γυμνάσια της πόλης μας.

Ψηφιακά, μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ:


Παράλληλα, δημιουργήσαμε και ένα βίντεο, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στο κανάλι του σχολείου στο YouTube.


Συμμετείχαν οι μαθητές:
ΕΛΕΝΗ                           Αμαλία Δημητρακοπούλου
ΤΕYΚΡOΣ                      Χαράλαμπος Καραμπέτσος
ΧOΡOΣ                           Όλγα Αθανασίου, Εύα Κρανιώτη, Άννα Βερυκίου,
                                             Άλκηστις Κυρίτση, Ευαγγελία Μουκάνου,
                                             Στρατούλα Κουτρούμπα
ΜΕΝΕΛΑOΣ                  Βαγγέλης Χήτος
ΓΕΡOΝΤΙΣΣΑ                Μυρτώ Κατσάβαρου
ΑΓΓΕΛΙΑΦOΡOΣ Α'     Άγγελος Μουτσάι
ΘΕOΝOΗ                       Χρυσάνθη Σουλιώτη
ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ          Γεράσιμος Μαρκής
ΑΓΓΕΛΙΑΦOΡOΣ Β'     Λεωνίδας Ανδρέου
ΥΠΗΡΕΤΗΣ                   Δημήτρης Μίχος
ΔΙOΣΚOYΡOΙ                Μαρία Τσόκα, Σπύρος Κιτσαντάς

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου