Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης

ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (13-18 ετών):

Το θέμα του διαγωνισμού για εφήβους έχει και φέτος αφετηρία τη στάση ζωής του Μπάιρον που, ως πνευματική προσωπικότητα της εποχής του, οραματίστηκε με τόλμη τόσο με τις πολιτικές του ομιλίες στη βουλή των λόρδων, όσο και με τις επιλογές του, να γίνει συμπαραστάτης των αδύναμων. Με αφορμή τα παραπάνω και με αναφορά μια τραγική είδηση από τις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες διαμορφώθηκε το θέμα του διαγωνισμού της λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων και νέων ως ακολούθως:
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα ψέματα της βίας, του ρατσισμού και της προκατάληψης να αποτελούν την αλήθεια μας. Η αλήθεια αρχίζει με εμάς. Αντί να προσπερνάμε ο ένας τον άλλο σαν τα πλοία μέσα στη νύχτα, πρέπει να αγωνιζόμαστε μέχρι οι αλήθειες μας να εκτείνονται στα άκρα του κόσμου».
Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στην Santra Parks που τρία χρόνια πριν βραβεύτηκε σε ένα διαγωνισμό συγγραφής κειμένου με το τρίτο βραβείο. Στο κείμενό της κατήγγειλε την κοινωνική αδικία, τις διακρίσεις και τη βία. Τρία χρόνια μετά η δεκατριάχρονη, πλέον, Santra Parks σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από ελεύθερο σκοπευτή και ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην περιοχή όπου διέμενε.
Οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια δεκατριών έως δέκα οκτώ ετών καλούνται να γράψουν ένα πεζό ή ποιητικό κείμενο:
Α) για να αφιερωθεί στη μνήμη της Santra Parks και να τιμηθεί όπως θεωρείτε ότι της αξίζει
ή
Β) για να εκφράσετε τις δικές σας αλήθειες όπως τις νιώθετε μέσα από τη δική σας αντίληψη
ή
Γ) για να περιγράψετε τις αλήθειες που οι άνθρωποι θα πρέπει να αγωνιστούν για να φτάσουν μέχρι την άκρη του κόσμου, όπως προτείνει η Santra Parks.
Οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, καλούνται να γράψουν ποιητικά ή πεζά λογοτεχνικά κείμενα διαπραγματευόμενοι μια, τουλάχιστον, από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 1η Ιουλίου 2019.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου